Mingla framgångsrikt

Minglarens hållpunkter

1. Förberedelse
Innan du kommer fram, fundera över vad du vill ha ut av dina möten. Ett nytt jobb, samarbetspartners eller trevligt umgänge? Fundera över vilken bild du vill skapa av dig själv.

2. Isbrytaren
Om det är ett event där de flesta kommer utan att känna någon, kan det vara svårt att få igång ett samtal med okända personer. Man kan komentera något i lokalen, ge en komplimang eller . Ett annat bra sätt är att ställa en fråga. Hur personen känner värdparet. Ett tips kan vara att ha på sig en udda slips eller halsband, alternativt ett varumärke eller företagsnamn på kläderna som andra kan kommentera. Är det någon du känner igen, t.ex. om du har läst något denne har skrivit, kan det vara en bra isbrytare att nämna detta.

3. Presentationen
Här har du din chans att göra ett gott intryck. Fokusera på vad den andra säger och lägg namnet på minnet. Presentera dig för så många som möjligt i början av ett event, så kan du senare återkoppla till de som visar sig att du kan ha mest utbyte av.

4. Samtalet.
Börja gärna med något lättsamt ämne, t.ex. vädret, någon anekdot, jobb, semester, fritidsintressen eller familj men försök att snabbt komma till väsentligheter utan att vara abrupt eller otrevlig. Visa engagemang och nyfikenhet. Ställ öppna frågor, lyssna aktivt och bjud på dig själv, samtidigt som du försöker komma in på de ämnen som du är intresserad av att ta upp.

5. Förbered avslutningen.
När du känner att du har fått en uppfattning om vilket utbyte du kan ha med personen du pratat med och bestämt dig för om det är någon du vill ha fortsatt kontakt med är det dags att mingla vidare. Börja redan innan samtalet är slut med att titta efter nya intressanta personer.

6. Avslutningen.
Det kan vara svårt att bryta upp från en grupp människor, eller ännu svårare om man talar med en enskild person. Ett sätt kan helt enkelt vara att lämna sitt visitkort och säga att man ska mingla vidare. Ett annat att presentera personen för någon annan och sedan göra en snabb sorti därifrån. Kom inte med undanflykter t.ex. att du måste gå på toaletten om du inte behöver det, utan säg hellre rakt ut att du ska gå och prata med någon annan. Men var aldrig ohövlig och säg att personen är välkommen att kontakta dig (om du menar det.) Se till att skilja på dina visitkort och de du får. Det är inte så lyckat att lämna ut ett visitkort du har fått av någon annan under kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *